Friday, February 7, 2014

Managementul Vizual si Sisteme Andon web based

Sisteme Managementul Vizual si Sisteme Andon Situatia actuala si Lean Manufacturing
In mediul economic actual companiile industriale trebuie sa gaseasca solutii pentru a supravietui. Aceste solutii trebuie sa le determine sa fie profitabile. O companie poate fi profitabila actionand fie asupra pretului de vanzare (deplasandu-l in sus) fie asupra costurilor (deplasandu-le in jos). Prima solutie nu prea se mai poate aplica in prezent, pietele fiind saturate de produse si servicii.
A doua solutie este aplicabila, si este aplicata de multe companii, insa fara o abordare sistematica, pierderile din procese nefiind analizate intotdeauna.
Lean Manufacturing reprezinta interpretarea americana a TPS - Toyota Production System, sistem avand scopul de a diminua pierderile generate de procese. Lean Maunufacturing este in fapt o colectie de metode si practici focalizate pe aceasta diminare a pierderilor. 
Acest material nu este un ghid de implementare a Lean Manufacturing, este o scurta prezentare a unei metode parte a managementului vizual - Andon.
Despre Managementul Vizual si Andon
Managementul vizual reprezinta o colectie de metode de organizare a informatiilor si datelor cu scopul de a intelege starea unui sistem (exemplu: linie de productie, atelier de mententanta) din punct de vedere al performantelor in maxim cateva minute fara a utiliza un computer si fara a vorbi cu cineva. Un alt scop al managementului vizual este de a determina producerea unei situatii anormale intr-un interval de timp care sa permita diminuarea/ sau prevenirea efectelor acesteia.
Scopul managementului vizual este de a creste reactia personalului prin identificarea rapida a situatiilor perturbatoare - acelea care determina sistemul sa "iasa" din modul predeterminat de functionare - sa nu isi atinga obiectivele. Exemple: cresterea brusca a rebutului intern si depasirea obiectivului intr-o linie de productie, caderea unui echipament de productie, ... etc.
O metoda de management vizual este Andon. Acesta este un sistem care notifica managementul si personalul referitor la aparitia unei probleme (http://en.wikipedia.org/wiki/Andon_(manufacturing). Termenul a fost imprumutat in Engleza din limba Japoneza.

In prezent un sistem Andon este constituit dintr-un afisaj si o zona de intrare. Sisteme Andon mai pot include si o baza de date care inregistreaza evenimentele. Afisajul are scopul de a genera semnala luminoase si eventual sonore in cazul aparitiei unei probleme.

Exemple de aplicatii bazate pe afisarea in timp real:
- afisarea productiei realizare vs. planificate
- afisarea rebuturilor si PPM intern
- afisarea problemelor de mentenanta si a starii echipamentelor

Operational Management Solutions are experienta in proiectarea, programarea si instalarea unor asemenea sisteme in siteuri de productie din industria de componente auto. Sistemele dezvoltate de noi se bazeaza pe o structura descrisa in aceasta diagrama:


Din punct de vedere hardware sistemul este compus din:
1. Echipamentul care asigura interfata cu operatorul si supervizorul, instalata in statia de lucru
2. Echipamentul care asigura interfata de afisare a starii sistemului - statie de lucru/ linie de productie
3. Serverul aplicatiei. Aceasta componenta poate fi din punct de vedere fizic localizata sau nu pe echipamentul care asigura interfata de afisare a starii sistemului (2)

Solutii pentru implementarea interfetei 1

Solutia 1 - pupitre
Interfata cu operatorul poate fi una fizica - de exemplu un pupitru cu butoane si chei industriale standard, prin care operatorul comunica cu sistemul apasand butoanele corespunzatoare starii statiei de lucru (de exemplu apasa un buton rosu pentru a semnaliza un echipament defect), interfete software - ferestre cu butoane virtuale pe care operatorul apasa folosind un ecran touch screen), sau un mix intre legatura directa echipament productie/ sistem impreuna cu interfete fizice sau software pentru inregistrarea incidentelor pe care statia nu le poate semnaliza singura (de exemplu componente neconforme din punct de vedere aspect aparute intr-o statie fara sistem de detectie video).

Aceste interfete vor comunica cu un software aflat la nivelul 0 al sistemului Andon - culegere de date. Pentru interfetele fizice cu operatorul noi utilizam sisteme bazate pe conexiuni radio pupitru-locatie centrala - hub. Aceasta este conectata la randul ei pe un port serial al calculatorului de proces care deserveste linia de productie.

Solutia 2 - interfete software pe dispozitive Smart
In cazul interfetelor software, comunicatia se realizeaza in modul client(statie de lucru) - server. In aceasta situatie, dezvoltam in prezent solutii bazate pe 2 metode:
1. Interfete care ruleaza pe computere utilizate in statia de lucru respectiva. In acest caz, conexiunea cu serverul aplicatie se va realiza prin Ethernet sau conexiune seriala, functie de infrastructura siteului de productie unde vom instala Andon-ul
2. Interfete care ruleaza pe dispozitive mobile (Smart). In acest caz vom utiliza interfete web "servite" de un web server prin intermediul retelei. Operatorul va utiliza ecranele de tip "touch" pentru a apasa butoanele corespunzatoare starii sistemului

Analiza comparativa a celor doua solutii:
Functia Solutia 1 - Pupitre Solutia 2 - Interfete Software pe dispozitive Smart
1. Rezistenta la agresiuni - loviri accidentale Dispozitivele sunt robuste, rezista la loviturile accidentale ale operatorilor Dispozitivele sunt sensibile la socuri, in special tabelete si laptopurile.
2. Implementarea modificarilor Dificila dar nu imposibila, implica modificarea fizica a fiecarui dispozitiv Modificarea este facila si nu implica costuri cu hardware-ul , de exemplu daca se doreste introducerea unui eveniment (de exemplu un buton suplimentar), se va modifica doar software, hardul ramane acelasi

Solutii pentru implementarea interfetelor 2 si 3

Din practica recomandam utilizarea unui calculator de proces. Acesta va gazdui atat serverul, cat si softwareul necesar culegerii datelor din statiile de lucru. Operational Management Solutions dezvolta aceste sisteme folosind asp.net 4.0 pentru afisarea in timp real a starii sistemului, iar ca baza de date recomandam Microsoft SQL Server (se poate utiliza si versiunea gratuita Express Edition). Interfata este de tip web, solutia implica achizitionarea unui computer mediu, cu sistem de operare Windows XP sau 7 Professional (atentie, versiunile tip Home nu contin IIS).

Comparativ cu solutiile dezvoltate pe baza unei interfete care ruleaza pe calculatorul gazda,  solutia prezinta urmatoarele avantaje:
  • modificarile sunt "instalate" automat. Spre doesebire de solutiile clasice nu mai este necesara reinstalarea acestora, aplicatia revizuita se va reinstala doar in server
  • componentele utilizate sunt standard, parte a sistemului de operare
  • accesul este universal, aplicatia se poate accesa din orice dispozitiv conectat in reteaua fabricii, cerinta fiind ca acesta sa detina un web browser
Avantajele soluțiilor noastre

Avantajele solutiilor dezvoltate de către noi:
1. sunt flexibile, abordarea și soluția sunt în funcție de procesul, cerintele clientului
2. sunt web-based, nu necesita instalari pe calculatoarele clientilor, licente si sisteme de operare
3. aveti acces la codul sursa al aplicatiei, puteti sa va faceti propriile modificari sau sa apelati la noi.
4. tehnologie de comunicatie wireless
5. flexibilitatea alegerii interfetelor cu operatorii
6. date prelucrate si raportate conform cerintelor utilizatorilor, incluzand export in fisiere Microsoft Excel sau altele echivalenteAlexandru TUDOSE
Leader Dezvoltare sisteme integrate
OMS Logo 

No comments:

Post a Comment